Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Νέα θεωρία για τη βαρύτητα, επιβεβαιώνεται..Στη δημοσιευμένη του εργασία στο Journal of High Energy Physics τον Απρίλιο του 2011, ο Erik Verlinde περιγράφει τη βαρύτητα ως μία εντροπική δύναμη. Το μοντέλο αυτό συνδυάζει τη θερμοδυναμική με την προσέγγιση ότι η βαρύτητα δεν είναι θεμελιώδης δύναμη, αλλά προέρχεται από τη στατιστική συμπεριφορά που εμφανίζουν τα συστήματα του μικρόκοσμου.

Η θεωρία αυτή διαφέρει με την θεωρία του Einstein ως προς την ερμηνεία της βαρύτητας. Επιπλέον, η καινούρια αυτή θεωρία υπολογιζεί ορθά την απαιτούμενη ένταση της βαρύτητας μεταξύ των ουράνιων σωμάτων χρησιμοποιώντας την παρατηρούμενη ύλη, χωρίς να απαιτείται ύπαρξη σκοτεινής ύλης, όπως ορίζουν οι μέχρι τώρα υπάρχουσες θεωρίες. 

Μία ερευνητική ομάδα, καθοδηγούμενη από την αστρονόμο Margot Brouwer στο Leiden Observatory της Ολλανδίας, ισχυρίζεται ότι εξέτασε τη θεωρία του Verlinde και την επιβεβαιώνει. Για να το επιτύχει αυτό, υπολόγισε τη βαρύτητα 33613 γαλαξιών βασιζόμενη μόνο στην ορατή μάζα. Το συμπέρασμα είναι ότι η προβλεπόμενη από το νέο μοντέλο δύναμη, συμφωνεί αρκετά καλά με την παρατηρούμενη κατανομή της δύναμης. Αναλυτικότερα, δίνονται εξηγήσεις στο βίντεο που ακολουθεί.
About the Author

Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς

Author

Φυσικός

 
Φυσική Επιστήμη - Physics Mag © 2015 - Designed by Templateism.com
Επικοινωνία: info@physicsmag.com